JAVNI POZIV NA SUDJELOVANJE U KRIŽNOME PUTU NA KALVARIJI IZNAD FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U CERNIKU
U NEDJELJU, 17. STUDENOG U 17 SATI

I ove će se godine ,u ponedjeljak 18. studenog u gradu heroja Vukovaru, obilježiti 29 obljetnica okupacije grada i stradanja njegovih žitelja. Vukovar je grad heroja. To je u svojim javljanjima devedesetih godina bezbroj puta ponovio Siniša Glavašević, ratni izvjestitelj Hrvatskog radija
Vukovar .On je u svojim svakodnevnim javljanjima iz opkoljenog grada uvijek iznova ponavljao „GRAD , TO STE VI!“
Mi ne slavimo svoje poraze mi se samo prisjećamo ŽRTVE GRADA VUKOVARA ZA HRVATSKU!


U svojim Ispovijestima najveći mislilac kršćanstva sv. Augustin ,opisujući žrtvu Isusa iz Nazareta, na Križu na Veliki petak, kaže ISUS: „ Victor quia victima!“ ISUS JE POBJEDNIK JER JE ŽRTVA!
Mi želimo zahvaliti onome koji je podnio žrtvu za naš spas! Vukovar je podnio žrtvu za spas čitave Hrvatske i svih nas!
Grad Vukovar pretrpio je najveću žrtvu u Domovinskom ratu. Bila je to 87-dnevna opsada od kolovoza do studenog 1991. godine, tijekom koje je Jugoslavenska narodna armija, uz pomoć srpskih paravojnih snaga , svim sredstvima pokušala zauzeti grad. Rat je zapravo započeo 2. svibnja 1991. godine kada su u Borovu selu mučki ubijena dvanestorica hrvatskih redarstvenika! Eto tek ove godine, 28. godina nakon krvavog rata, u Vukovaru je postavljen POPIS SVIH VUKOVARSKIH ŽRTAVA 1991. GODINE.


Na trenutačnom popisu su imena i prezimena 2717 žrtava s ostavljenom mogućnošću dodavanja imena i prezimena ukoliko se dođe do novih saznanja. Na ovom popisu nalaze se imena i prezimena poginuli hrvatski branitelji i pripadnika civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali koji su iz drugih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva došli braniti Vukovar. Konačno je kompletiran popis vukovarskih žrtava 2717 žrtava kako bismo pokazali „Urbi et orbi!“ GRADU I SVIJETU – kako svaka žrtva ima svoj smisao i ponos. Ovaj velebni popis nalazi se na staklenoj stijeni na najčasnijem mjestu u dvorištu Franjevačkog samostana ponad Dunava. Svi oni sada mogu vječno gledati svoj grad za kojeg su podnijeli žrtvu kako živi i kako Dunav njihovu slavu pronosi diljem svijeta. Ovo je spomen obilježje i osvijetljeno tako da se jako dobro vidi i noću sa Dunava!

Fra Vjenceslav Janjić


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *