NA IZVORU MOG DUHOVNOG ZVANJA

ŽUPE VIDOVICE I KOPANICE ,U VRHBOSANSKOJ NADBISKUPIJI ,IZNJEDRILE RAVNO STOTINU DUHOVNIH ZVANJA

U Vidovicama, u Bosanskoj Posavini, održane su od 20. do 23. kolovoza , duhovne vježbe pod geslom : „NA IZVORU MOG DUHOVNOG ZVANJA“.

Idejni začetnik ovogodišnjih duhovnih vježbi , kao i dviju prethodnih, bio je jubilarac i zlatomisnik mons. Ilija Janjić, kotorski biskup. Biskup Janjić proslavio je 20. kolovoza u svojim rodnim Vidovicama 50. obljetnicu misništva. Na ovogodišnjim duhovnim vježbama okupilo se tridesetak svećenika, redovnika i redovnica rodom iz župe Vidovice i susjednih Kopanica koje su do prije 40 godina bile u jedinstvu s župom maticom.

Mnogi od nazočnih su mišljenja da je ovogodišnji broj sudionika nešto manji nego ranijih godina. Većina se složila da se s organizacijom malo zakasnilo. Da im se isto ne bi ponovilo i iduće godine potrebno je već danas poduzeti određene radnje u tom pravcu naglasio je jubilarac mons. Janjić. Nazočni su se složili da to bude zahvalno hodočašće u Svetu zemlju na izvore kršćanstva. Bit će to početkom korizme iduće godine. Do godine biskup Janjić, jedini biskup kojeg je iznjedrila Bosanska Posavina ,slavi 25 obljetnicu biskupskog ređenja. To je razlog više da se već sada započne s pripremama za hodočašće u Svetu zemlju.

Ovogodišnje duhovne vježbe održao je provincijal hrvatskih otaca Dominikanaca o. Slavko Slišković. U svojim nagovorima o. Slišković govorio je o kralju Davidu, božjem izabraniku i vođi izabranog naroda, o njegovim usponima i padovima. U razgovorima nakon predavanja bila je mogućnost za razgovore o istoj temi. Tako se u razgovoru moglo čuti kako je upravo kralj David , vođa izabranog naroda, najbolji primjer za ono što je u jednoj rečenici izrazio poznati španjolski katolički novinar Juan Arias da Bog može pisati ravno i po krivim crtama. U razgovorima se također prepričavalo o tolikim brojnim duhovnim zvanjima koje su iznjedrile ovo dvije ne brojem velike župe.

Statističari su izračunali da je župa Vidovice dala Crkvi u Hrvata 40 svećenika i redovnika ,a župa Kopanice osam. Posljednji u nizu vidovačko-kopaničkih svećenika je ovogodišnji mladomisnik fra Josip Ivkić- Lukić , franjevac član hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Fra Ivkić- Lukić je sin sada pokojnog oca Vidana i njegove supruge Marije. Pokojni Vidan Ivkić-Lukić, otac fra Josipov je rodom iz Vidovica. Mladu misu je slavio u Kruševici nedaleko Slavonskog Šamca. To znači sveukupno 49 svećenika i redovnika te 51 časna sestra. Stoga nikoga ne treba čuditi činjenica da Vidovice mnogi nazivaju „ Malim Vatikanom !“ čulo se na ovom susretu!
Tunjo Matanov

P.s.
Biskup Janjić je dolazio na predavanja novim biciklom kojega su mu darovali župljani njegove rodne župe Vidovice, a neki od svećenika dovozili su se triciklom.

Fra Vjenco

[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_slideshow”]