U NEDJELJU 8. prosinca naša gradska župa Bezgrješnog začeća BD Marije slavi svoju nebesku zaštitnicu. Mi u Slavoniji kažemo KIRVAJ.

U ponedjeljak, 9. prosinca , ista se svetkovina prenosi preko liturgije i na ponedjeljak! Isusovi blagdani su uvijek veći od svetačkih pa i od blagdana njegove i naše Majke.

U utorak 10. prosinca, počinjemo slagati naše poznate cerničke jaslice. Ako možete priključite nam se! Bit ćemo vam zahvalni. Sa zahvalnošću primamo i Vaše novčane priloge za uređenje istih jaslica.

U petak, 13. prosinca je sveta Lucija. Prema starom hrvatskom narodnom običaju na sv. Luciju sije se žito u posude kako bismo i na blagdan Isusova Rođenja – na Božić imali zelenila u svojoj sobi i kako bismo i slikovito posvjedočili da je Kristov blagdan uvijek mlad ( zelena ) boja.

Kroz čitav tjedan slavimo u 6 sati mise zornice. Svaki dan imate priliku i za sakrament pomirenja.
DOĐITE U CERNIK ISPLATI SE !

PORIJEKLO I BOGOSLUŽJE BOŽIĆNIH BLAGDANA

Iz kalendarskih popisa dana smrti rimskih biskupa i mučenika iz 354. godine proizlazi da se Božić slavio u Rimu 25. prosinca već 336. godine. Uvođenje ovog Kristova blagdana u Rim tumači se „apologetskom i povijesno vjerskom hipotezom „ kao reakcija rimske zajednice protiv državnog poganskog blagdana „ NATALIS SOLI INVICTI „ blagdanom rođenja nepobjedivog Sunca, što ga je 274. godine bio uveo car Aurelije na čast Boga Sunca iz Emese u Siriji, nadajući se da će time učvrstiti svoje golemo carstvo. Da bi rimske kršćane učinila otpornim protiv ovog pučkog blagdana, neki misle da je Rimska Crkva uvela blagdan Rođenja Kristova, ka „ Sunce pravde“ ( Mal. 3,20 ) i svjetlo svijeta(Iv 8,12).

Stari rimski običaj po kojem je svećenik mogao na Božić slaviti tri mise , zadržan je u novom Rimskom misalu. Ove tri mise nazivaju se: polnoćka, zornica i danja misa. Liturgiji božićnog blagdana pripada i večernja misa bdijenja, prije ili poslije prve večernje. Iz brojnih tekstova božićnih misa očito je da se Božić slavi kao blagdan našeg otkupljenja iako je ovdje u prvom planu utjelovljenje ( kao začeće i rođenje).

Mi u Cerniku na sam Badnjak, u utorak 24. prosinca u 6 sati ujutro , slavimo posljednju zornicu u ovoj građanskoj godini.

Od 9 sati obići ćemo starije i bolesne u župi kako bismo pokazali onima „koji u svom tijelu nadopunjavaju patnje Kristove“ kako smo im blisku onda kad im je nateže.

U 18 sati DOČEK BETLEHEMSKOG SVJETLA- PONIJETI LAMPIONE I FENJERE ZA PREUZIMANJE BETLEHEMSKOG SVJETLA KOJE NAM PREKO BEČA I ZAGREBA i ove godine dolazi u naš Cernik. Školu u Cerničkoj Šagovini zahvaljujemo upravo akciji „ Licht ins Dunkel „ koju je uvela austrijska nacionalna televezija ORF 1.
Potom slijedi dječja i misa za naše najstarije.

U 24 sata i ove godine slavimo polnoćku. Naše veličanstvene božićne pjesme sviraju nam domaći tamburaši uz zvuke tamburice, pjevaju stari i mladi folkloraši. Njihov nosač zvuka možete kupiti i ove godine po cijeni od 50 kuna po komadu. Nakon mise polnoćke , po starom hrvatskom običaju, kolo na trgu ispred crkve i kuhano vino!

Pripremio: fra Vjenceslav Janjić, župnik

Categories: ŽIR

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *