U našoj se župi slavi Devetnica u čast Gospi Lurdskoj još od 1943. godine. Stariji mještani pripovijedaju da se u filijali Opatovac slavila Trodnevnica u čast Gospi Lurdskoj još i ranije. U to vrijeme je gvardijan cerničkog samostana , po drugi put, pater Eugen Kukina koga će novogradiška OZNA ubiti na okrutan način u bolnici na Sušaku u Rijeci 9. listopada 1945. godine. Pola godine nakon završetka Drugog svjetskog rata pater Kukina je ubijen , ali spomen na njega još ne blijedi.

Vjerojatno je on uveo u Cerniku i Devetnicu u čast Gospi Lurdskoj i procesiju s upaljenim svijećama. Ovu tradicionalnu Devetnicu, koja je jako dobro prihvaćena i od Marijinih štovatelja i iz okolnih župa, uveo je upravo mučki ubijeni pater Eugen Kukina. Tako planiramo i ove godine obnoviti tu 77 godina staru tradicionalnu Marijansku pobožnost.

U nedjelju , 2. veljače, na blagdan PRIKAZANJA GOSPODINOVA U HRAMU , prije početka svete mise u 11 sati, obavit ćemo već tradicionalni blagoslov svijeća ispred kapelice Sv. Križa na Franjevačkom trgu u Cerniku. Potom kreće procesija s upaljenim svijećama Potočnom ulicom pa kroz naše samostansko dvorište do Đurićeve ulice i potom ulazimo u crkvu. Nekoć se ovaj blagdan nazivao i Svijećnica ,a i Marinje.

Kod večernje svete mise propovijedat će bivši gvardijan i župnik pater Franjo Tomašević. On će predvoditi misno slavlje i procesiju s upaljenim svijećama kroz VAROŠ od ponedjeljka do srijede.
Od četvrtka do subote misno slavlje predvodit će I propovijedati mladi župnik iz župe Boće kod Brčkog vlč. Filip Maršić. Sumještanin vaših župnika patera Franje i Vjence.
Od nedjelje pa do utorka 11. veljače , blagdan Blažene Djevice Marije Lurdske i Međunarodni dan bolesnika, misno slavlje predvodi domaći sin pater Zdravko Lazić.

Na blagdan Gospe Lurdske u 11 sati dijelit ćemo i bolesničko pomazanje svima koji ispunjavaju uvjete za primanje toga sakramenta. Dovezite i svoje starije i nemoćne na ovo slavlje.

Posljednje tri večeri lik Gospe Lurdske nosit će, već tradicionalno, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cernik, a pratit će ih pripadnice KUU Cernik djevojke i snaše u narodnim nošnjama, kao i dečki. Ako žele mogu im se priključiti dječaci i djevojčice, također u narodnim nošnjama.

To još nije sve! Kao krunu ovoj Devetnici u čast Gospi Lurdskoj upriličit ćemo i DOBROTORNI KONCERT ZA IZGRADNJU MUZEJA FRANJEVAČKIH MUČENIKA U POTKROVLJU JUŽNOG KRILA NAŠEG SAMOSTANA.
Kako se očekuje nastupit će brat Miro Petrac, Franjevački slavuj s Kaptola u Zagrebu, glavni glazbeni urednik s Hrvatskog katoličkog radija Slavko Nedić i njegove dvije kćeri, te zvijezda večeri poznat naš Slavonac Šima Jovanovac.
To je samo početak dobrotvornih koncerata za izgradnju muzeja FRANJEVAČKIH MUČENIKA U CERNIKU.

Piše : fra Vjenceslav Janjić

Categories: Aktualno

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *