Vazmensko razdoblje Korizme započinje Peplnicom i završava uoči Velikog četvrtka, početkom mise „ Večere Gospodnje!“ Time se naglašava vidna razlika između priprave (Korizme) i Svetog trodnevlja: Sveti četvrtak, Petak i Sveta subota!

Tijekom 3. stoljeća dvodnevni post zbog žalosti : na Veliki petak i na veliku Subotu – protegnuo se i na Veliki tjedan. Nicejski sabor 325. godine poznaje već prije početka Svetog trodnevlja post od 40 dana. Taj je post započinjao u Rimu na šestu nedjelju prije Uskrsa i to je bila prva posna ili Korizmena nedjelja. Jer se nedjeljom nije postilo , a željelo se da bude 40 dana pravog posta, post je započinjao četiri dana ranije td je obuhvaćao također i Veliki petak i Veliku subotu. Danas Korizma započinje na Čistu srijedu ili Pepelnicu i završava uoči Velikog četvrtka.

Postiti u stara vremena značio je jesti jedan obrok ( večere) i uzdržavanja od mesa i vina, kasnije je uvedeno i od mliječnih proizvoda i jaja.

ČETRDESETNICA NOSI IME PREMA BIBLIJSKOJ TIPOLOGIJI U KOJOJ
SREDIŠNJE MJESTO UTEMELJENJA IMA ISUSOV POST U PUSTINJI U
TRAJANJU OD 40 DANA.

Brojku 40 susrećemo na više mjesta u Bibliji: 40 je dana trajao potop; 40 godina je izabrani narod lutao pustinjom, 40 dana je Mojsije boravio na brdu Sinaju, isti je broj dana Ilija na putu do Horeba, toliko je dana i Jona propovijedao obraćenje Ninivljanima.

Krajem prvog tisućljeća u liturgiji se pojavljuje i obred PEPELJENJA . Glavna poruka ovog obreda je : „ OBRATITE SE I VJERUJTE EVANĐELJU ! Obred pepeljenja se vrši nakon HOMILIJE, KAKO BI SE POKAZALO DA SE OBRAĆENJE I POKORA IZ SLUŠANJA I RAZMATRANJA BOŽJE RIJEČI.

Četrdeset dana traje i priprava katekumna- odraslih kandidata za primanje triju sakramenata inicijacije: krštenja, potvrde i Pričesti.

U trenutku kada prestaje postojanje katekumenata i javne pokore, četrdesetnica gubi svoju sadržajnu snagu koju joj želi vratiti obnovljena liturgija. U korizmenoj prefaciji molimo:“ Jer ti nam daješ snagu da radosno čekamo vazmene blagdane, pokorom čistimo dušu , revnije se molimo i vršimo djela ljubavi….. „

KRIŽNI PUT
Korizmeno vrijeme obilježeno je osobito jednim neliturgijski slavljem, pučkom pobožnošću pod imenom Križni put kojom vjernici štuju Muku Isusovu.

Mi u Cerniku slavimo kroz sve petke u Korizmi Križni put u crkvi s početkom u 18 sati (nema krunice) ,a nedjeljama u 17:30 , također u crkvi dok nam ne dođu ljepši topliji dani a onda ćemo nedjeljama u 17:30 sati moliti Križni put na Kalvariji na samostanskim livadama.

Pripremio: fra Vjenceslav Janjić