Svjesni smo činjenice ugroženosti svetkovanja kršćanskih blagdana i praktičnog življenja svoje katoličke vjere ,ne samo u ovo vrijeme svjetske histerije s pojavom tzv. Korona virusa, nego i prije njegova izbijanja a ništa bolje stanje neće biti niti kad sve ovo svjetsko ludilo završi.

Predstojnici Crkve u Hrvata još se nisu službeno oglasili, jedino je zagrebački nadbiskup Josip kardinal Bozanić tek nešto rekao upravo ono i onoliko koliko je današnjim medijima trebalo. Na jednom portalu čitam kako je jedan od rijetkih, američki biskup, pozvao svećenike i vjernike svoje biskupije na konkretnu molitvu Isusu prisutnu u presvetoj Euharistiji. Predložio im klanjanje, male procesije s Presvetim oko crkve i slično. Mi Hrvati prisjećamo se u ovoj godini 113. obljetnice otkako je Hrvatski sabor proglasio svetog Josipa zaštitnikom Lijepe naše. Nije li i to prilika da kleknemo pred njegov kip i molimo ga za pomoć. U korizmenom smo vremenu naš narod običava s velikim poštovanjem pobožnost Križnog puta. Umjesto da ljude pozivamo na molitvu mi ih pozivamo da ne koriste blagoslovljenu vodu i slično.

Drugi Vatikanski sabor jasno je istaknuo značenje nedjelje kao Dana Gospodnjeg rekavši: „Tog su se dana vjernici dužni sastati zajedno, da slušaju Božju riječ i da sudjeluju u Euharistiji i izvrše spomen muke, uskrsnuća i proslave Gospodina Isusa te dadu hvalu Bogu!“ Nedjelja treba istodobno biti dan počinka i slobodnog vremena.

Zbornik kanonskog prava ( CIC od 1983. godine) preuzeo je gotovo doslovno kristološko viđenje nedjelje iz SC 106. Dok izrazito naglašava zapovijed mise o nedjeljnom počinku tvrdi. Vjernici „ se trebaju uzdržavati od onih radova i poslova koji priječe iskazivanja štovanja Bogu, radost vlastitom Danu Gospodnjemu i potreban odmor duše i tijela.“ Gdje zbog odsutnosti svećenika ili nekog drugog razloga nije moguće nedjeljno euharistijsko slavlje, veoma se preporučuje sudjelovanje u službi Riječi ili da se potrebno vrijeme posveti molitvi, osobnoj ili u obitelji.

Ponovno napominjemo da se u našoj župnoj crkvi kroz Korizmu održava pučka pobožnost Križnog puta petkom i nedjeljom u 18 sati u crkvi, a kad prijeđemo na tzv. Ljetno računanje vremena, tad će Križni put nedjeljama započinjati u 17:30 sati i obavljat ćemo ga na našoj Kalvariji. Prikažimo Bogu i ovu omiljelu pučku pobožnost Križnoga puta da čim prije prestane ova svjetska pandemija!

Pripremio: Fra Vjenceslav Janjić, župnik