Prema legendi koju prenosi cezarejski biskup Euzebije 312. godine bizantski car Konstantin Veliki imao je čudesno viđenje 27. listopada 312. godine.

Ovo viđenje car Konstantin je potvrdio pred spomenutim biskupom i svojom prisegom da govori istinu! Njemu se naime ukazao, usred bijela dana kad je sunce bilo u zenitu, raspeti Krist i objavio mu poruku na grčkom jeziku koja u prijevodu znači: „U OVOM ĆEŠ ZNAKU POBIJEDITI!“ Radilo se o odlučujućoj bitci, koja se dogodila dan poslije, dakle 28. listopada 312. godine kod Milvijskog mosta. Već ujutro Konstantin je izdao naredbu da se Kristov znak stavi na sve zastave i vojničke štitove. Nakon izvojevane pobjede, u znak zahvalnosti Kristu, podario je kršćanima njegova carstva tzv. Milanskim ediktom, slobodu! Osim toga i sam se car nešto kasnije i pokrstio.

Ovaj su znak još koristili poljski kralj Jan Sobjevski koji je s kršćanskom vojskom pobijedio Turke i došao do samog Sarajeva, portugalska kraljevska obitelj, a u Domovinskom ratu ova obilježja nosila je u svom grbu i 4. gardijska brigada.

Za veliku obljetnicu izgrađen je Križni put 2011. godine , u tijeku je izgradnja i modernog parkiralište u sklopu samostana i velebna Galerija „Dr. Antun Bauer“.

Pater Ante Perković, bivši gvardijan ovdašnjeg samostana i župnik izgradio je, povodom dvaju velikih jubileja , Križni put na otvorenom tzv. Kalvariju još 2011. godine.

U našem Franjevačkom samostanu u Cerniku obnavlja se prostor, na prvom katu u istočnom krilu samostana, u kojem će biti smještena Galerija dr. Antuna Bauera. Radovi su upravo u tijeku. Radi se o 71 umjetničkom djelu kojeg je poznati hrvatski muzealac dr. Antun Bauer i njegova supruga Antonija poklonio ovom samostanu.
Otvorenje ove Galerije očekuje se, povezano s obilježavanjem 500. obljetnice dolaska Franjevaca u Cernik. Bilo je to davne 1520. godine!

S tom godinom povezana je i 500. obljetnici prvog spomena „Trgovišta Cernik„ koje je također bilo na blagdan sv. Franje Asiškog 1520. godine, dakle povezano s cerničkim Franjevcima. U Cerniku su se, od te godine, održavali godišnji sajmovi na blagdan sv. Franje 4. listopada i tjedni svake nedjelje. Posebne zasluge za to pripadaju tadašnjem cerničkom grofu Franji Deževiću, koji je bio mađarskog porijekla, ali unatoč tome pokretač nekoliko znamenitih djela. On je isposlovao kod tadašnjih državnih vlasti da se u Cerniku, upravo na blagdan sv. Franje 4. listopada, održavao godišnji sajam. Otvorenje ove vrijedne Galerije , čija je obnova u tijeku, bit će povezano s proslavom Dana općine Cernik 29. svibnja ili pak 4. listopada ove godine. Odluka će pasti kad prođe opasnost od širenje zaraze od opasnog korona virusa. Tim povodom bit će i službeno otvorenje modernog parkirališta u sklopu Franjevačkog samostana, čija je izgradnja također u tijeku.

Fra Vjenceslav Janjić, župnik i gvardijan