Živimo u vremenu pandemije korona virusa ! Opasnost od zaraze i od smrti kao posljedice te opake bolesti još nije niti prošla, a u nas se otvaraju novi, zapravo obnavljaju „stari ratovi„ , za sada samo verbalni : riječima , istinskim ili lažnim argumentima, od kojih se još ne umire niti gine, ali ni to nije posve isključeno!

Stječe se dojam kao da su se neki novinari i njihovi nalogodavci umorili od pisanja i piskaranja koliko je novo oboljelih, koliko je izliječenih, koliko je umrlih povezano s ovom opakom bolešću. Čini se da se čitalačka publika umorila od zbrajanja i oduzimanja izliječenih, oboljelih i umrlih . Ljudi su se toga zasitili!

Sad su ponovno u modi napadi na kršćanstvo i kršćanske vrijednosti. Zapravo ovakva vrsta novinarstva nikada nije niti prestala biti u modi, biti „in“. Kako drugačije nazvati ono što se u danima oko Uskrsa i nakon njega pisalo i piskaralo oko župnika i župne crkve u predgrađu Splita, o ovim ili onim reklo bi se crkvenim temama! Tako je bilo u Jugoslaviji ništa nije puno drugačije niti u novoj Hrvatskoj!

Baš u vrijeme najvećega kršćanskog blagdana Vazma, mi volimo pučki reći Uskrsa, manje se piše ili gotovo nikako o tome, što Vazam znači ili bi trebao značiti za nas kršćane pa i one ljude koji za sebe govore da su ateisti ili bezvjerci. Svaki čovjek u nešto vjeruje pa i za one koji nose na svom mercedesu ili bmw- u potkovu za sreću kažemo da su vjernici! Mjesto koje je u njihovoj duši rezervirano za vjeru ispunilo je praznovjerje! Na jednom privatnom portalu osvanuo je, tempirano baš za Uskrs, post pod naslovom Isus Krist „Židovski zombi!“ Ovaj se post gotovo nikako ne može povezati s temom uz korona virus. Očito je pisan s nakanom da Boga i njegova Sina Isusa Krista, koji je sišao na zemlju da spasi čovječanstvo , proglasi krivim za moguću propast čovječanstva i svakojaka zla koje se događaju na zemlji, isključivo čovjekovom krivicom! Nešto slično događa se i u vrijeme poklada kada pobornici maskiranja za sve nedaće, na kraju poklada, spaljuju maskotu koja predstavlja
nekoga ili nešto za koga oni smatraju da je kriv za sve nedaće! Na jedan drugi, perfidni način, pobornici ateizma, proglašavaju Isusa Krista krivcem za sve nedaće koje su nas, upravo u ovo vrijeme, snašle!

Mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić govori o većem zlu i sa većim posljedicama nego što ga ima, ili će ga imati ova pandemija, a to je abortus !
Hrvatski rečeno pobačaj, ubojstvo začetog a ne rođenog djeteta! Svake godine ima više ubijene nevine i nerođene djece, o kojima mediji ne pišu, nego od korona virusa.

Neću na tu temu! Želim da ovaj moj prilog ( mladi vole reći post ) bude u službi pomirenja, dakle u duhu Isusa Krista čiju smo pobjedu na Zlom i Zlim – nije gramatička pogreška ( Zlo ili Zli je đavao i sve što se u svezi s tim događa!) netom proslavili! Stoga Zlo i Zli pišem velikim početnim slovom!

VI STE KRISTOVE RUKE, NOGE I USNE

Saveznici su u Drugom svjetskom ratu bombardirali Hitlerovu Njemačku. Jedan od gradova koji je jako stradao bio je i grad Freiburg. Nekoliko granata palo je i na Franjevački samostan u Freiburgu. Krhotine granate oštetile su i Kristovo Raspelo. Isus je ostao bez ruku, nogu i usana. Nakon završetka Drugog svjetskog rata Franjevci su se dosjetili pa su ispod tog i takvog Raspela napisali na kamenim pločama molitvu iz 14. stoljeća koju ovdje u prijevodu prenosimo. Ta će molitva krasiti i jedno naše Raspelo koje je stradalo od zuba vremena koje će biti postavljeno u hodniku našeg Franjevačkog samostana u Cerniku, na prvom katu, kao sastavni dio GALERIJE DR. ANTUN BAUER- VUKOVARAC. Namjerno sam napisao „VUKOVARAC„ jer će Galerija dr. Bauera biti poveznica između Cernika i Vukovara. U Domovinskom ratu u Vukovaru je stradalo također jedno Raspelo. Isusovo tijelo ostalo je bez ruku, nogu i usta. To Raspelo rado nazivaju VUKOVARSKI RANJENI ISUS. Imamo i mi jedno slično Raspelo u prizemlju našeg samostana koje je također stradalo od neprijateljskih granata 30.12.1991. godine kad sam i ja bio ranjen od krhotina četničkih granata. Ranjeni Isus čuva se i u Farkašiću. Druga poveznica Cernika i Vukovara je secesijski most iz 1913. godine kojeg su sagradili otac Josip Heubauer i njegov sin. Upravo taj most, nepokretni spomenik kulture na Franjevačkom trgu u Cerniku, je također poveznica između Cernika i Vukovara. Treća poveznica bit će dolazak fra Ivice Jagodića, sadašnjeg vukovarskog gvardijana, koji će blagosloviti novi postav GALERIJE „DR. ANTUN BAUER.“

U našem samostanu u Cerniku se uvijek nešto događa. U tijeku je izgradnja modernog parkirališta, obnavlja se dio samostana gdje će biti postavljena, već spomenuta, Galerija „Dr. Antun Bauer“ i u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju Muzeja četvorice franjevačkih mučenika koji su ubijeni : dvojica za vrijeme turskog zuluma, a dvojica za vrijeme komunističkog „in odium fidei“ iz vjerske mržnje. Ovi radovi koji su upravo u tijeku pomažu nam da ne mislimo samo na koronu virus! Mi poštujemo sve propise oko sprječavanja širenja korona virusa, a posebno „OSTANITE DOMA!“ Mi, vaši franjevci, svakodnevno molimo ovu molitvu!

MOLITVA IZ 14. STOLJEĆA

Vi ste Kristove ruke,
Krist nema više ruku!
On ima samo naše ruke,
Kako bi i danas mogao grliti ljude.

Krist nema više nogu,
On ima samo naše noge,
Kako bi mogao ljude privoditi
Na pravi put!

Krist nema više usana,
On ima samo naše usne!
Mi smo danas živi svjedoci
Njegove Radosne vijesti riječima i djelima!

Pripremio: Fra Vjenceslav Janjić