POGOVOR  za zbirku religioznih pjesama braće Jakumetović iz Vukovara

Braću Domagoja i Krešimira Jakumetović upoznao sam u župi Sv. Josipa Radnika u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo Naselje u kojoj sam službovao kao župnik od 2008. do 2017. godine. Jednog dana, nakon večernje svete mise , braća su došla u sakristiju i uljudno se predstavili . Već nakon našeg prvog susreta ponudili su mi veliku sliku MILOSRDNOG ISUSA da je stavim u župnoj crkvi na nekom vidljivom mjestu. I stavili smo ju tik uz Svetohranište tako da ju se može vidjeti sa svih strana crkve. Danas , kad više nisam na župničkoj službi u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje ,ta mi slika govori više o njima dvojici nego li sve njihove riječi.

Negdje sam pročitao da postoje, svijeto – nazorski gledano , dvije skupine ljudi: Prvi su koji su Boga našli, a drugi su oni koji Boga traže! Oni koji su Boga našli to su sveci i drugi miljenici Božji, a drugi koji Boga traže to smo mi, tu su i braća Jakumetović! Milosrdni Isus je nagrada onima koji su ga našli, miljenicima Božjim,a ranjeni Isus je put kojim se dolazi do njegova milosrđa. Za braću Domagoja i Krešimira mogu reći da zasigurno spadaju u onu drugu skupinu.

U svojoj najnovijoj knjizi „TREBAMO TE , KRISTE„ oni to i pisanim riječima javno ispovijedaju. Na samoj naslovnici braća su dala otisnuti, ne lik Milosrdnog Isusa, nego Isusa Patnika s trnovom krunom i kapima krvi kojima se znojio. Tragačima Domagoju i Krešimiru zacijelo je bliži Vukovarski Ranjeni Isus kako bi lakše došli do Milosrdnog Isusa. Veliki sv. Augustin pišući u svojim „Ispovijestima„ o Raspetom Isusu na Veliki petak da je on : „Victor quia victima!“ Što u prijevodu znači : “POBJEDNIK JER JE ŽRTVA !“

Kad su saveznici, u drugom svjetskom ratu bombardirali Hitlerovu Njemačku, nije bio pošteđen niti grad Freiburg. Od razornih savezničkih granata nije bio pošteđen niti Raspeti Krist koji je visio u dvorištu tamošnjeg samostana. Krhotine granate odsjekle su, već raspetom Isusu, noge i ruke a stradale su i njegove usne! Kad su ratne strahote prošle netko je dao napisati ispod tog križa vrlo znakovitu molitvu iz 14. st. koju ovdje prenosimo.

„Vi ste Kristove ruke, Krist više nema ruku! On ima samo vaše ruke kako bi i danas ljude mogao grliti!
Krist nema više nogu! On ima samo vaše noge kako bi ljude mogao i danas privoditi na njegov put!“
Krist nema više usana! On i ima samo vaše usne ! Mi smo i danas živi svjedoci njegove Radosne poruke riječima i djelima!“

Svoj pogovor završit ću citirajući ponovno velikog kršćanskog mislioca sv. Augustina:
„Bože, svugdje sam te tražio ,a ti si bio u meni, a ja sam bio izvan sebe!“ Ako je tvoj Bog mrtav potraži ga u knjizi braće Jakumetovića tamo ćeš ga živoga naći!

Piše: Fra Vjenceslav Janjić