Na peti dan mjeseca kolovoza sve su naše misli usmjerene prema starom hrvatskom kraljevskom gradu i na onu slavnu 1995. godinu kad se zavijorio hrvatski stijeg na tvrđavi iznad Knina, a prvi hrvatski predsjednik i otac moderne hrvatske države dr. Franjo Tuđman, blagoslovio ga je cjelovom mira. Ta je slika putem medija obišla cijeli svijet.

Izvor: Isječak iz videa

I ove će godine istinski Hrvati i svi oni koji priznaju ovu državu kao svoju Domovinu, po 25. put obilježiti taj događaj. Istina ne tako svečano i raskošno kako on to zaslužuje zbog pandemije korona virusa, ali u našim srcima, kad je riječ o Danu veličanstvene pobjede hrvatske vojske nad srpskim agresorom, neće biti nikakvih ograničenja.

Mi katolici 5. kolovoza, svake godine, slavimo i dan Gospe Snježne.

Predaja nam govori kako je usred ljeta na brdu Eskvilinu, usred ljeta, pao snijeg. Dakle, dogodilo se čudo! Papa Liberije (352. – 366) je na tom mjestu podigao veličanstvenu baziliku posvećenu Presvetoj Bogorodici kasnije prozvanoj sveta Marija Velika. Ova je bazilika jedna od četiriju najvećih bazilika u gradu Rimu.

Basilica Santa Maria Maggiore
Foto Pixabay: Basilica Santa Maria Maggiore

Naš sluga Božji, zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić, često je svjedočio o tri moderna čuda u koja on čvrsto vjeruje. Prvo čudo je, veli on, da se maleni i goloruki hrvatski narod oslobodio iz „tamnice naroda“, kako su neki govorili za bivšu državu.
Drugo moderno čudo, po njemu je: da se uspio osloboditi od daleko nadmoćnijeg neprijatelja, potpomognutog tzv. JNA, u veličanstvenoj pobjedi nazvanoj „Oluja“ i treće čudo je : Da nas je gotovo čitav svijet priznao kao suverenu i samostalnu državu.

Kad već spomenusmo dvojicu Franja red je da spomenemo i treći trolist, a to je sveti papa Ivan Pavao II. kome hrvatski narod već, više od 25 godina tepa: „Ivane Pavle II. hrvatski te narod ljubi!“

Poštovani čitatelji!
Čestitamo Vam Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ i Dan domovinske zahvalnosti!

Pripremio: fra Vjenceslav Janjić

NAPOMENA: U našoj župnoj crkvi, u srijedu 05.08. je sveta misa u 11 sati za sve žive, poginule i nestale branitelje.