Cernik ove godine slavi dva velika i značajna jubileja. Prvi je pet stoljeća trgovišta ili obrtništva u Cerniku, a drugi je pet stoljeća franjevačkog djelovanja u ovom dijelu Zapadne Slavonije. Nekoć se govorilo Gradiška kraj Cernika, a danas je obratno.

Unatoč toj stvarnosti Cerničani su ponosni na svoju bogatu kulturnu i vjersku baštinu. Godina 1520. ostat će upisana zlatnim slovima u Spomenici mjesta i ovdašnjeg Franjevačkog samostana. To s ponosom ističe sadašnji općinski načelnik gospodin Vitomir Žakić. Sam gospodin Žakić priznaje da su mu više prirasli srcu vinogradarstvo i voćarstvo nego svakodnevna politika i politikanstvo. Ali volju naroda treba poštivati. Narod ga je izabrao za načelnika općine. U svojoj knjizi Povijest Cernika i Franjevci u Cerniku, sada već pokojni franjevac o. Julije Jančula, nadugačko i naširoko piše o toj 1520. godini. Naglašava gospodin Žakić. Te je naime godine cernički grof Franjo Dežević, od tadašnjeg kralja dobio dopuštenje, da se u Cerniku mogu održavati godišnji i tjedni sajmovi.

Godišnji sajam bio je na blagdan sv. Franje Asiškoga, 4. listopada svake godine, a tjedni svake nedjelje. Pater Julije navodi, nadovezuje se gospodin Žakić, da je grof Franjo želio, izabravši blagdan sv. Franje Asiškoga 4. listopada, svome imenu dati slavu. Drugi možebitni razlog je želja da se tim činom dodvori ovdašnjima franjevcima koji su tu od 1511. godine kada se prvi put spominje franjevački samostan u ovom mjestu. Godine 2011. tadašnji cernički gvardijan pater Ante Perković izgradnjom Kalvarije na samostanskom brežuljku želio je također ovjekovječiti tu važnu godinu u povijesti ovdašnjih franjevaca . Od 2011. godine do 2020. godine prošlo je devet godina.
Narod se kroz devet godina pripremao za ovu okruglu obljetnicu svojevrsnom devetnicom. Tako ove godine obilježavamo 500 godina trgovišta u Cerniku i pet stoljeća franjevačke prisutnosti u ovom dijelu Zapadne Slavonije.

U tijeku je uređenje Franjevačkog trga u Cerniku

U naš razgovor umiješao se i mladi gospodin Tomislav Kruljac. On je, uz gospodina Ivana Ivanovića, koji je predsjedatelj Turističke zajednice Cernik, jedan od organizatora brojnih društvenih i kulturnih zbivanja u ovome mjestu. Prije dvije godine predložili smo Općinskom vijeću da imenuje trg u središtu mjesta, a ispred velebne franjevačke crkve i samostana, Franjevačkim trgom. S tim činom se željelo dati dužno poštovanje ovdašnjim franjevcima koji su obilježili povijest ovog mjesta i ovog kraja.

Cernik se ponosi i dvojicom mučenika koji su ubijeni iz vjerske mržnje. To su, u doba Osmanlija, o. Jerko Tomičević i o. Šimun Dorić. Tu su još i dvojica mučenika komunističkog totalitarnog sustava o. Eugen Kukina i o. Petronije Pajtler. Mi želimo odati dužno poštovanje ne samo ovoj četvorici mučenika nego i svim franjevcima koji su kroz minulih pet stoljeća djelovali u ovom samostanu. Stoga će na ovom trgu vidno mjesto zauzeti turski nadgrobni spomenik, navodno spomen-obilježje posljednjeg turskog bega u ovom kraju.

Na njemu ćemo napisati : „GODINE 1691. CERNIK JE KONAČNO OSLOBOĐEN OD TURAKA!“ Pored njega će stajati kršćanski vitez koji je oslobodio ovu zemlju od Osmanlija. Trg će biti popločen kamen pločama. Bit će višenamjenski. Na njemu je postavljeno 15 višenamjenskih kioska.
Na taj način želimo odati dužno poštovanje obljetnici: PET STOLJEĆA TRGOVIŠTA CERNIK I PET FRANJEVAČKIH STOLJEĆA U CERNIKU. Trg će krasiti i velika pozornica za različite kulturne sadržaje. I obala potoka Bačice dobit će svoj blagdanski ugođaj.

VIŠENAMJENSKO PARKIRALIŠTE VEĆ JE U PROMETU

Parkiralište ima 35 parkirnih označenih mjesta za automobile i tri za autobuse. Tu su i tri parkirna mjesta za invalide kako to Zakon i propisuje. Parkiralište je noću osvjetljeno i služit će za različite namjene. Od gvardijana fra Janjića doznajemo da je u istočnom krilu samostana već postavljena GALERIJA DR. ANTUNA I NJEGOVE SUPRUGE ANTONIJE BAUER-VUKOVARACA. Oni su ovom samostanu poklonili stotinjak umjetničkih djela različitih autora.

Parkiralište i Galerija bit će svečano otvoreni za DAN OPĆINE CERNIK koji će se, izuzetno ove godine, obilježiti zbog korona virusa od 2. do 4. listopada. S obzirom da je u tijeku obnova Hrvatskog doma u Cerniku sva će se ovogodišnja događanja, vezana uz ova dva vrijedna i rijetka jubileja, odvijati u sklopu Franjevačkog samostana. Program cjelokupne proslave
objavit ćemo u nekom od slijedećih brojeva našeg lista.

Tekst i fotografije: Tunjo Janjić