Da bismo što bolje upoznali ovu čudesnu biljku, u nas relativno malo poznatu, želim je potanko predstaviti.

Sama riječ „ruža“ podsjeća nas na našu ružu, kraljicu među cvijećem. Međutim, posvojni pridjev „jerihonska“, upućuje nas da se radi o pustinjskoj biljci. Naime, Jerihon je najstariji grad na svijetu. Datira iz 8.st. prije Krista. Znači da ova biljka raste u Palestini, u pustinjskim krajevima.
U pustinji, kao što je poznato, uvjeti za život su veoma teški, kako za čovjeka jednako tako i za životinje i biljke. Nema kiša, a žega je visoka.


Stoga se postavlja pitanje kako ova biljka može doživjeti i stotu godinu života u takvim uvjetima? Predaja kaže da joj je dugovječna život podarila sveta nazaretska obitelj. Ime joj je se spominje i u Svetom Pismu. Josip i Marija, nakon Isusovo rođenja u Betlehemu, bježali su na magarcu iz Betlehema od zloglasnog kralja Heroda, koji je želio ubiti maloga Isusa, u Egipat. Nakon Isusova rođenja pronio se glas da je mali Isus „novorođeni kralj!“ Herod se pobojao za svoju vlast. Svoje privremeno sklonište sveta je obitelj potražila u Egiptu. Put ih je vodio kroz pustinju. Legenda kaže da im je najkraći put kroz pustinju pokazivala upravo „Jerihonska ruža“ koja je rasla s obje strane puta kojim su oni prolazili. Blažena Djevica Marija joj je, u znak zahvalnosti, podarila dug život.

Moja pokojna majka ispričala mi, još za života, još jednu zanimljivu zgodu vezanu uz Jerihonsku ružu i nazaretsku obitelj. Ona pripovijeda da je zapravo neki nepoznati čovjek sadio te ruže usput kud su oni trebali proći. Kad su naišli Herodovi vojnici pitali su tog nepoznatog čovjeka je li tim putem prošla neka obitelj s djetetom i magarcem. Kad je čovjek potvrdno odgovorio, oni su ga nadalje pitali a kad je to otprilike bilo? On je rekao kad sam ja započeo saditi ove ruže!
Ruže su sve bile zelene, čak su neke bile i procvjetale. Vojnici su shvatili da je to bilo davno i vratili su se k Herodu neobavljena posla.

Ružu Jerihonsku nazivaju još i svetom ružom. Smatraju je i simbolom vječnog života, pa čak i novog života. U Bavarskoj, gdje je ona jako rasprostranjena, daruju je mladencima kao poklon. Kad mlada obitelj očekuje prinovu u obitelji i buduću majku počnu hvatati trudovi ovu ružu zaliju mlakom vodom i još prije nego novi život dođe na svijet ona se zazeleni. Ako biljku držite u sobi u kojoj se puši ona osvježava zrak. Neki tvrde ako ne možete spavati u noći stavite ružu ispod kreveta i imat ćete dobar san. Čuva i odjeću od moljaca.

Smatraju je simbolom sreće, ljubavi, vječnosti i uspješne budućnosti.

Kako ju treba njegovati?

Ona ne treba puno vode. Dovoljno je ružu dva tri dana pošpricati mlakom vodom i ona će se u roku od osam sati otvoriti i zazeleniti. Živjet će svega tri do četiri dana i onda će ponovno usnuti. Potrebno ju je najmanje tri tjedna poštedjeti od zalijevanja. Stručnjaci kažu da joj upravo ta činjenica daje garanciju za dugovječan život. Upamtite, radi se o pustinjskoj biljci!

Poštovani čitatelji!
Više o ovoj čudesnoj biljci čitajte na internetu. Gdje se ona može nabaviti potražite i na „njuškalu!“ Mi smo odlučili nagraditi desetero naših župljana koji budu dolazili redovito na mise zornice u Adventu. Ovakva jedna ruža stoji 100 kuna. Dvostruko se isplati dolaziti na zornice!

Fra Vjenceslav Janjić, župnik