I u ovom komentaru pozabavit ćemo se pitanjem ljudske patnje i ljudskog trpljenja.

Poslužit ćemo se razmišljanjem pravoslavnog teologa profesora dr. Vladete Jerotića. On se ozbiljno pozabavio temom Jobove patnje. Job je pravednik Staroga Zavjeta. Jerotić na jednom mjestu piše kako obične ljude, recimo kakvi smo mi ili većina od nas, kušaju drugi ljudi ili događaji vremena u kojem živimo, dok velike ljude i pravednike kuša sam Bog. Takav je upravo bio Job. Jedan od takvih iskušavanih pravednika u Starom Zavjetu, kojega je iskušavao sam Bog, bio je Job. Profesor Jerotić zaključuje svoja razmišljanja o Jobovoj patnji riječima: “Upravo Jobova patnja potaknula je i samoga Gospodina Boga da pošalje lsusa Krista na zemlju ne da ukine, nego da osmisli ljudsku patnju! Samo ljubav može osmisliti ljudsku patnju! Da bi dokazao svoju ljubav prema nama grešnim i nepravednim ljudima lsus, pravedan i bezgrješan, položio je svoj život smrću na križu! l upravo njegova žrtva na križu na Veliki petak i njegovo Uskrsnuće, u nedjelju nakon Velikog Petka, za nas su izvor vjere i nade da niti naše žrtve neće biti uzaludne.

To potvrđuje u svojim lspovijestima i jedan od najvećih kršćanskih umova svih vremena, sv. Augustin. On piše u svojim lspovijestima o događajima Velikog Petka i tvrdi: ,,lsus je pobjednik zato što je žrtva!” lsus Krist nevin i nedužan, iz ljubavi prema nama grešnim ljudima, položio je svoj život na križu da nas grešne Ijude otkupi i spasi! Od tada je križ simbol najveće ljubavi. lsus sam kaže da nema veće ljubavi nego što je položiti vlastiti život iz ljubavi prema Bogu i ljudima. Zašto je Bog baš tako odredio da se spasenje i vječni život postižu preko osmišljenog trpljenja i patnje ostaje nam ,,Tajna vjere!” kako ispovijedamo u svetoj misi.

I na kraju ovog razmišljanja, kako bismo što lakše prihvatili Augustinovu tvrdnju da je lsus Krist ,,Pobjednik zato što je žrtva” navedimo i događaj iz našeg Domovinskog rata. Riječ je o herojskom gradu Vukovaru, zapravo o herojima grada Vukovara. Njihova višemjesečna žrtva u obrani grada, pred daleko nadmoćnijim neprijateljem iz 1991. godine, dala je nemjerljiv doprinos da danas imamo samostalnu i slobodnu domovinu Hrvatsku! To je potvrda da njihove žrtve nisu bile uzaludne. I upravo kroz ovo sveto korizmeno vrijeme četrdeset – dnevne pripreme preko posta, molitve i djela ljubavi pomoći će nam da bolje razumijemo našu vjeru u Uskrsnuće.

Pripremio: fra Vjenceslav Janjić