Poštovani čitatelji!

Danas završava vazmena osmina! Dok Vam ovo pišem, neki vole reći da je danas Bijela nedjelja, a ujedno i Nedjelja Božanskog milosrđa, drugi pak vole reći i da je danas Mladi Uskrs! S današnjom nedjeljom završava Vazmena osmina, a započinje Vazmeno vrijeme koje pak završava s Pedesetnicom – svetkovinom Duha Svetoga!

Već u 2.st. kršćani su poznavali vazmeno vrijeme. „Pedeset dana nakon Uskrsa pa do izlijevanja darova Duha Svetoga na apostole i njegovu Majku Mariju kršćani su slavili u radosti i klicanju kao jedan blagdan. Simbolični izričaj ove neprekinute blagdanske radosti jest propis da se uskrsna svijeća, simbol uskrslog Gospodina, ostavi stajati 50 dana pred zajednicom, u blizini oltara i da bude upaljena za vrijeme bogoslužja.“

Od 4.st. naglašavao se i 40 dan po Uskrsu, blagdan Kristova Uzašašća. Dok korizmu vjernici promatraju kao dan kušnje, dane pokore, pedeset dana nakon Uskrsa je liturgijsko vrijeme posvećeno Duhu Svetom, a to znači i vrijeme Crkve. Duhovi su rođendan Crkve!

Još nešto ne smijemo smetnuti s uma, a to je odredba naših biskupa tri dana pred svetkovinu Uzašašća: ponedjeljak, utorak i srijedu su Prosni dani. U to vrijeme Crkva običava moliti Gospodina te mu javno zahvaljivati za različite potrebe ljudi, prije svega za plodove zemlje i ljudskog rada. U našim krajevima to se posebno čini za Markovo i 1. svibnja!

Nek nam ovo vazmeno vrijeme bude ,unatoč životu u kojem traje borba protiv širenja korona virusa, i milosno vrijeme. Ne zaboravimo niti na kvatre koje nam također predstoje u ovom razdoblju. Nakon obilnih blagdanskih objeda, dobro je malo i predahnuti: Topiti jastučiće oko tijela, a obogaćivati se darovima Duha Svetog!

Srdačno Vas pozdravlja Vaš župnik: fra Vjenceslav Janjić


1 Comment

Vine Mihaljević · April 20, 2020 at 11:46 am

Poštovani i dragi fra Vjenceslave,
s malim zakašnjenjem, želim Vam SRETAN USKRS!
Naime, povod mojemu javljanju jest jedna mala zamolba, ako je moguće. Sudjelujem u konferenciji početkom svibnja koju organizira fra Ivica Jagodić u Vukovaru i moja bi zadaća bila: TKO su, a ne ŠTO su radili vukovarski franjevci od 1991. do 2021. godine. U tu svrhu obrađujem, prema metodologiji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, i natuknice o franjevcima jednostavnim kriterijem prema abecedi.
Kao primjer naveo bih fra Ivana Mikića – pokojnoga i fra Branimira Koseca od živih franjevaca. Kako je fra Ivan rođen u Cerniku, a umro u Naršicama, trebao bih, ako je moguće, nekoliko nadopuna u njegovoj biografiji što sam označio kao žutom bojom. Hvala!
Lijep pozdrav i svako dobro!
Vine Mihaljević, Samobor

Comments are closed.