U POVODU BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE ZAŠTITNICE ISTOIMENE ŽUPE U NOVOJ GRADIŠKI I ZAŠTITNICE GRADA NOVA GRADIŠKA, 8. PROSINCA

TAJNA BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA

U svojim propovijedima i nagovorima čuveni franjevac i karizmatik pater Zvjezdan Linić, sada već pokojni, znao je govoriti: „Bog je svakog od nas htio, želio, planirao. Svaki je čovjek željeno Božje dijete. Sa svakim od nas Bog ima svoj plan ljubavi i spasenja. Svaki je od nas upisan u dlan njegove ruke. To bi nam svima Marija željela poručiti tajnom svoga začeća!“

Sve do drugog stoljeća, nakon Krista, nije se znalo tko su Marijini roditelji. Tek u drugom stoljeću u tzv. Apokrifima sv. apostola Jakova čitamo da su Marijini roditelji, a Isusovi djed i baka, bili Joakim i Ana. Za Židove ne imati djecu značilo je biti od Boga kažnjen. Tako se sv. Joakim dugo vremena pitao u čemu je on pogriješio protiv Boga pa stoga nema tako željkovanog potomka. Marija je izmoljeno dijete. Ona je Božje dijete. Ona je simbol u kojemu smijemo prepoznati začeće i rođenje svakog od nas. Teolozi kaže da se ime Mirjam ( Marija) može prevesti na šezdeset načina. Jedan od njih je i da je ona izmoljeno, ali i Bogu darovano dijete. Ona je DEODATA- Bogu prikazano dijete!

Što znači da je ona i bezgrješna? Znači li to da je ona začeta na čudesan način bez sudjelovanja jednog muškarca . I Marija je sama bila iznenađena kad je čula navještenje anđela Gabrijela da će roditi Sina koji će biti Spasitelj svijeta. Marija pita anđela: „ KAKO ĆE TO BITI KAD JA MUŽA NE POZNAJEM ?“ Ne poznavati muža u teološkom rječniku znači ne imate spolne odnose.

Zato njoj anđeo odgovori: „ Duh sveti sići će na te i zato će i čedo kojeg ćeš začeti i roditi biti sveto i zvat će se Sin Božji!“ Marija ne prihvaća tako olako navještenje, ona postavlja pitanje i traži odgovor. Vjera nije slijepo prihvaćanje! Znači li njezino bezgrješno začeće da je ona više od Boga pošteđena od istočnoga grijeha i da ju stoga nazivamo novom Evom? Nijedan tračak njezina bića, njezine svijesti, njezinih čežnji nije osjenjen grijehom. Ona je sva u svjetlu. Sloboda od istočnog grijeha na poseban način ističe Mariju kao novu Evu, začetnicu novog života. Kao što je Eva majka svih živih po zakonu naravi, tako je Marija majka svih živih po novom vremenu milosti i otkupljenja koje u njoj počinje već od tajne njezina bezgrješnog začeća pod srcem njezine majke svete Ane, da bi za sve nas započelo u času Isusova začeća pod Marijinim srcem.

Utješno je znati još jednu činjenicu: ima jedno biće iz roda ljudi, jedna koja je tako slična nama, jedna od nas koja je uspjela u svojem životu nama nedohvatljiv san. Marija nije nikad ničim povrijedila Božju ljubav. Nikada ničim nije ražalostila Boga, jer Marija nije samo bez grijeha začeta, ona je bez grijeha i u aktivnom dijelu svoga zemaljskog života po riječima svoga predanja:“ Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi.

Poštovani čitatelji kad Vi ovo budete čitali bit će već Druga nedjelja Došašća. Vrijeme Došašća je već na osobit način Marijin vrijeme. U pobožnosti našeg naroda dva se mjeseca , na osobit način, posvećena Majci Božjoj. To su svibanj i listopad. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je i prosinac možda još i više mjesec Majke Božje. Marija je najavljivačica Božića. Za mene osobno nema ljepšeg razdoblja crkvene , ali i građanske godine, nego što je ADVENT ili DOŠAŠĆE. Još ako je to vrijeme u bijelom zimskom pokrivaču ima li veće radosti i boljeg doživljaja? Ići rano ujutro u šest sati na zornice a ispod cipela škripi snijeg. I nitko na ovoj zemlji , nijedan od nebesnika , tako pater Bonaventura Duda naziva nas kršćane, u srcu svojega bića nema tako duboke zahvalnosti kao Marija. Neka nas ona uči živjeti euharistijski , kao živa zahvalnica Bogu. Sve dobro što jesmo i što ćemo biti, od Boga je!

Pripremio: fra Vjenceslav Janjić