Poštovani čitatelji naše web-stranice i poštovani župljani!

Dan za danom i eto nas pred blagdanom Bogojavljenja. Naš narod voli reći pučki Triju kraljeva. Prisjećanjem na njihov dolazak u Betlehem da se poklone novorođenom Kralju i daruju ga kraljevskim darovima završava tzv. Božićni ciklus.

Već slijedeće nedjelja je Krštenje Gospodinovo i to je točka na i ! Ali to još nije sve!

DVA BOŽIĆNA BLAGDANA IZVAN TOG VREMENA

U tematskoj povezanosti s otajstvom utjelovljenja još su dva blagdana koji su se do sada smatrali čak Marijini blagdanima, ali ih zbog otajstva koja se u njima časte treba slaviti većima kao Kristove blagdane. Stoga se u novom preuređenju liturgijskog kalendara doživjeli promjenu imena.

Blagdan Gospodinova prikazanja u hramu (2. veljače)
40 dana nakon Božića , temelji se na događajima opisanim u Lk 2,29-39, u kojima je zapravo glavno lice više Isus nego njegova Majka. Na Istoku je ovaj blagdan nazvan „ blagdanom susreta „ , to jest Isusov susret s hramom, Šimunom i Anom. Blagoslov i ophod sa svijećama uvjetovali su naziv „Svijećnica „, koji izražava malo od pravog otajstva samog blagdana. Službeni naziv sve do 1969. godine: „ OČIŠĆNJE BD MARIJE“ trena smatrati neprikladnim. Židovi su smatrali da svaki onaj koji dođe u doticaj s krvlju se smatra nečistim i treba se očisti. U mnogim našim krajevima još i danas ovaj blagdan zovu Marijino U MOJOJ Bosanskoj Posavini vele reći „MARINO!“ Moja pokojna mama, za života je taj dan slavila imendan i ne samo ona !

Svetkovina Navještenja Gospodinova ili Blagovijest (25. ožujka)
Slavimo početak bivstvovanja Isusa iz Nazareta sina Marijina u njezinoj utrobi. Začetak malog Isusa. Naši ljudi često ne razlikuju radi li se o navještenju Marijinome ili Isusovome. Od 25. ožujka pa do Božića 25. prosinca devet mjeseci. Dakle radi se o Isusovu začeću. Kakav god značaj dali ovome blagdanu kojeg slavimo 25. ožujka ne bi se smjelo zaboraviti da je utjelovljenje oduvijek bilo predmet svetkovanja Božića.

KORISTIM I OVU PRIGODU DA NAJAVIM „ URBI ET ORBI „ gradu i čitavome svijetu da mi u Cerniku od 2. veljače od SVIJEĆNICE, MARIJINA ILI NAVJEŠTENJA GOSPODINOVA , TRADICIONALNO ZAPOČINJEMO DEVETNICU U ČAST GOSPI LURDSKOJ, KOJA ZAVRŠAVA 11. VELJAČE. KROZ SVIH DEVET VEČERI IĆI ĆEMO U PROCESIJI KROZ VAROŠ S UPALJENIM SVIJEĆAMA. VEĆ SAM
PRONAŠAO I DOBRE PROPOVJEDNIKE,A 15. VELJAČE NAJAVLJUJEM I JEDAN KONCERT DUHOVNE GLAZBE U NAŠEM CERNIKU.

Vaš župnik pater Vjenco

Categories: ŽIR