Blagdan je ustanovljen na spomen događaja kad su Marija i Josip dječaka Isusa prikazali u hramu (Lk 2, 21-40) i kad su se susreli s Šimunom i Anom. Jeruzalemski su kršćani započeli slaviti ovaj blagdan od 4. stoljeća s naglaskom SUSRETA! Starac Šimun je već tada, u viziji vidio ono što je i riječima izrazio: „ OVAJ ĆE BITI NA PROPAST I UZDIGNUĆE MNOGIMA U IZRAELU!“
Isus će postati ZNAK OPSPORAVAN od samog rođenja pa do dana današnjega. Oko 70 milijuna njegovih sljedbenika je ubijeno, na različite načine , samo zato što su povjerovali da je on : „ SVJETLOST NA PROSVJETLJENJE NARODA!“
U 10 st. u Francuskoj su se na ovaj blagdan blagoslivljale svijeće koje su se nosile u procesiji pa otuda i drugotni naziv za ovaj blagdan SVIJEĆNICA!
Jedna kineska poslovica kaže: „ BOLJE JE UPALITI MAKAR JEDNU SVIJEĆU NEGO LI KUKATI NAD TAMOM OVOG SVIJETA! Mi u Cerniku ćemo nositi upaljene svijeće kroz više dana da dadnemo otkupninu za naše FRANJEVCE KOJI SU PRISUTNI U OVOM MJESTU I NJEGOVOJ OKOLICI VIŠE OD PET STOLJEĆA.
Postoji i treći naziv , koji je ujedno i najstariji a to je MARINJE ILI MARINO. Prema Mojsijevom zakonu svaki koji dođe u doticaj s krvlju smatran je nečistim. Da be se ponovno očistio bilo je potrebno da ga hramski službenici uvedu u hram i da se dade propisana otkupnina: dva golubića ili dvije grlice. S ovim običajem željelo se i želi poručiti: „ SVI MI PRIPADAMO BOGU!“ Krist nas je svojom Krvlju otkupio!

Pripremio: pater Vjenceslav Janjić