Poštovani čitatelji!

Čistom srijedom ili Pepelnicom započeli smo sveto 40-dnevno vrijeme: posta, molitve i dobrih djela. Naši stari su uoči Čiste srijede, svakako prije ponoći, iskuhavali posuđe u kojem su do tad kuhali ili pekli masna jela.

Otuda i naziv ČISTA SRIJEDA.Nekoć se postilo u doslovnom smislu te riječi, a jednako tako nije se jelo mesna jela i prerađevine od mesa toplokrvnih životinja. Danas se sve više govori o postu i nemrsu u prenesenom smislu tih riječi. Svake godine naše shvaćanje i doživljavanje korizme izazvano je liturgijskim tekstom Prvog korizmenog predslovlja koje je sažetak predvazmenog vremena, a u kojem molimo: „ JER TI NAM SVAKE GODINE DAJEŠ DA RADOSNO ČEKAMO VAZMENE BLAGDANE …… POKOROM ČISTIMO DUŠU, REVNIJE SE MOLIMO I VRŠIMO DJELA LJUBAVI… TE NAS PRIMANJEM SVETIH OTAJSTAVA OBDARIŠ SVOJIM BOŽANSKIM ŽIVOTOM!“

U toj su molitvi naznačene tri velike sadržajne cjeline. To je u prvom redu iščekivanje Vazma i to radosno.

KRIŽNI PUT

Korizmeno je vrijeme obilježeno na osobit način i jednim neliturgijskim slavljem, jednom pučkom pobožnošću pod imenom KRIŽNI PUT. Pomoću te pobožnosti vjernici ponovno idu tragom posljednjeg ovozemaljskog Isusova puta, uranjajući posebnim osjećajem u otajstvo njegova otkupiteljskog čina.

U našoj župnoj crkvi molimo kroz sve petke u 18 sati tu omiljenu pučku pobožnost.

Nedjeljama pobožnost Križnog puta slavimo u 17:3o sati. Kada dani postanu duži i ljepši pobožnost Križnog puta slavit ćemo na KALVARIJI. Dođite u što većem broju i pozovite i svoje prijatelje.

Pripremio : Fra Vjenceslav Janjić, župnik