Poštovani i dragi Župljani!

Nije „ prvoaprilska šala“ Vaš se župnik ponovno javlja preko naših župskih stranica. S Vama smo, mi Vaši svećenici, koji svakodnevno prikazujem Bogu  euharistiju za Vas, ali i Vaše mile i drage pokojne. Svakog dana slavimo u određeno vrijeme svetu misu u našoj župnoj crkvi, prema odredbi  našeg požeškog  mjesnog biskupa mons. Antuna Škvorčevića. Na Drugu nedjelju kroz godinu  u darovnoj molitvi čitamo:    

„Kad god se slavi spomen  Kristove  žrtve, vrši se djelo našeg otkupljenja !“ To se ostvaruje i onda  kad svećenik slavi svetu misu bez naroda ( kao što to činimo  sada mi svećenici požeške biskupije) , koja nikada nije  naš privatni čin, nego djelo Crkve!

U našoj požeškoj biskupiji na sutrašnji četvrtak spominjemo  se zatočenih svećenika u Staroj Gradiški u vrijeme komunističke diktature.

Ovdje donosimo MOLITVU ZA UTAMNIČENE SVEĆENIKE!

GOSPODINE ISUSE KRISTE!

Ti si dragovoljno na Križ ponio patnju , prezir , trpljenje i smrt svih onih kojima je zloća nanijela nepravdu , oduzela slobodu i dostojanstvo . Svojom ljubavlju   jačom od smrti  pobijedio si moć  zla i nepravde  te si u svom uskrsnuću  uspostavio oslobođenje., puninu života i mir.

Tvojoj ljubavi  povjeravamo našu progonjenu i osuđivanu , ponižavanu i preziranu  svećeničku braću , koja su tamnovala u starogradiškom zatvoru u vrijeme komunističke vladavine. Svojim trpljenjem sjedinili su se  s tvojim otajstvom  muke i smrti, pridružili se ubijenom starogradiškom župniku  Ferdi Maretiću , brojnoj pogubljenoj subraći , te mnogim drugim nedužnim  stradalnicima  samo zato što su vjerno vršili svoje svećeničko  ili redovničko poslanje  u Isusovoj Crkvi  ili voljeli svoj narod i domovinu. Zahvaljujemo ti, Gospodine, za njihovo svjedočanstvo  vjernosti i žrtvu!

Tvome milosrđu preporučujemo  duše i savjesti  onih koji su bili suradnici  zla, djelovali po njegovu  diktatu , donosili nepravedne osude,  donosili nepravedne osude , progonili i ubijali nedužne ljude te i sami postali žrtve.

Udijeli nam Gospodine, da u svom srcu  i molitvi  trajno čuvamo  čist spomen na svećeničke i druge žrtve  starogradiškog zatvora, da nam pogled na njih  ne pomute osvetničke strasti  ili osjećaji mržnje  prema počiniteljima zla, nego da snagom tvoje žrtve  budemo ljudi praštanja i pomirenja. Daj da se jednom s tobom  i s njima združimo u slavi  nebeskog Jeruzalema, te u zajedništvu tvoje pobjedničke ljubavi  uživamo vječnu pravdu i mir. Koji živiš i kraljuješ  u vijeke vjekova.

AMEN !

U istom  pastirskom pismu naš mjesni Ordinarij  mons. Škvorčević  nas poziva da se u petak, 3. travnja, prisjetimo  DANA ČIŠĆENJA PAMĆENJA, kao i prijašnjih godina, kao spomen na  zlodjela koja su nanijeli totalitarni sustavi tijekom XX. stoljeća brojnim nedužnim ljudima. Tog dana  izravno će se prenositi sveta misa u 18:30 sati iz požeške katedrale u kojoj će mjesni biskup ,  s nazočnim svećenicima  obaviti Pokajnički čin , Molitvu vjernih  i na kraju  u Činu povjere  svih vjernika požeške biskupije Isusovoj   Majci  spomenuti se  povijesnih i sadašnjih stradanja  te moliti za  žrtve totalitarnih sustava i naše obraćenje.

P.s.

Na našim internetskim stranicama dajemo Vam redovito izvješća što sve možete pratiti preko portala ili platforme naše  požeške biskupije. NEDJELJA MUKE GOSPODNJE ILI CVJETNICA NIŠTA POSEBNOG. Svećenici će slaviti svetu misu bez sudjelovanja naroda!

SVETO TREDNEVLJE : ČETVRTAK, PETAK  I VAZMENO BDIJENJE , TE USKRS  OBAVIT ĆE SVEĆENICI SAMI.

BLAGOSLOV JELA OBAVIT ĆE TE NA STARI KRŠĆANSKI NAČIN U SVOJIM OBITELJIMA  KAD JE DOMAĆIN  KUĆE SAM BLAGOSLOVIO SVETENJE I IZGOVORIO MOLITVU BLAGOSLOVA .

O TOME NEŠTO VIŠE IDUĆE NEDJELJE !

Srdačno Vas pozdravlja Vaš župnik  fra Vjenceslav Janjić