CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE


DANAS ZAPOČINJEMO SVETI TJEDAN KOJI TRAJE OD CVJETNICE DO USKRSA!

Prije svete mise U 10 SATI blagoslivljali smo, u ne tako davna vremena, palmine i maslinove grančice i drugo cvijeće. Potom je uslijedila svečana procesija u župnu crkvu. Zatim je uslijedilo PJEVANJE MUKE GOSPODINOVE! Isus je htio započeti svoju Muku tako da osvijetli proročkim svjetlom svoju pobjedu .To je smisao njegova Mesijanskog ulaska u Davidov grad. U SREDIŠTU NAŠE POBOŽNOSTI JE MUKA ISUSOVA! Sav veliki tjedan zapravo titra u tom dvostrukom ritmu: života i smrti, prijelaza u život preko smrti.

Iz Vatikana smo dobili obavijest da biskupi i svećenici slave obrede Velikog tjedna bez sudjelovanja naroda! Neka vjernici budu obaviješteni o vremenu početka slavlja tako da se mogu pridružiti u molitvi u svojim domovima. Na usluzi su Vam televizijski i internetski prijenosi.

Mi , Vaši svećenici, slavimo svakog dana u župnoj crkvi ujutro u 7 sati, svetu misu na Vaše nakane kao i za žive i pokojne naše župljane. Nedjeljom svetu misu slavimo u 8 sati. Nažalost bez sudjelovanja vjernika!

VELIKI ČETVRTAK


MI, VAŠI SVEĆENICI, SLAVIT ĆEMO SVETU MISU SPOMENA NA POSLJEDNJU VEČERU U 18, U 6 SATI POSLIJE PODNE, I OPET, NAŽALOST, BEZ SUDJELOVANJA VAS VJERNIKA! PRANJE NOGU, koje je već po sebi neobvezno, izostavlja se ! Na kraju mise Večere Gospodnje izostavlja se procesija, a Presveto se pohranjuje u svetohranište.

VELIKI PETAK – DAN SMRTI GOSPODINOVE


PRIJE PODNE – prigoda za obavljanje privatne pobožnosti KRIŽNOG PUTA. U 18 SATI – DAKLE U 6 SATI POPODNE- SLAVIT ĆEMO OBREDE MUKE GOSPODNJE! BEZ SUDJELOVANJA VJERNIKA!

Čin klanjanja Križu poljupcem pridržan je samo predsjedatelju! Svećeniku koji predvodi Obrede!

VAZMENO BDIJENJE – SUBOTA U 18 SATI


Na početku bdijenja ili u Službi Svjetla izostavlja se paljenje vatre, pali se svijeća, izostavlja se procesija, čita se Hvalospjev USKRSNOJ SVIJEĆI . Slijedi „Služba Riječi!“ U „ Krsnoj službi „ samo se obnavljaju Krsna obećanja ( Usp. Rimski misal, str. 226 broj 46 )

NA SAM USKRS I USKRSNI PONEDJELJAK SVETE MISE SLAVIMO U ŽUPNOJ CRKVI U 8 SATI UJUTRO! I NAŽALOST NEMA BLAGOSLOVA SVETENJA!

Napomena: Iako je u tekstu već naglašeno dodatno napominjemo kako će sva misna slavlja biti bez sudjelovanja vjernika sukladno situaciji i odredbama!

BLAGOSLOVLJEN USKRS ŽELE VAM VAŠI SVEĆENICI!