Poštovani čitatelji web-stranice i facebook-a FRANJEVAČKOG SAMOSTANA I ŽUPE CERNIK!

Mi smo jedna ozbiljna turistička destinacija. Registrirani smo pod nazivom: „DUHOVNI CENTAR d.o.o.„ u Franjevačkom samostanu u Cerniku. Od Zagreba do Cernika treba Vam automobilom sat i pol normalne vožnje autocestom. Približno toliko i vlakom do Nove Gradiške. Mi ćemo Vas prevesti, o našem trošku, automobilom od novogradiškog željezničkog kolodvora do našeg Franjevačkog samostana u Cerniku. Ta vožnja traje manje od deset minuta!

Cernik se ponosi sedam i pol stoljetnom poviješću. Franjevci su u ovom mjestu više od pet stoljeća. Upravo ove godine slavimo pet stoljeća FRANJEVACA U CERNIKU I PET STOLJEĆA TRGOVIŠTA CERNIK.

Najjača uporišna točka je godina 1520. Te je godine cernički grof Franjo Dežević isposlovao kod nadležnih vlasti da Cernik dobije godišnji sajam na blagdan sv. Franje Asiškoga, utemeljitelja Franjevačkog prvog , drugog i trećeg reda. To nam daje za pravo da ustvrdimo kako se grof Franjo Dežević želio dodvoriti ovdašnjim franjevcima i da je stoga zatražio da i godišnji sajam u Cerniku bude upravo na blagdan sv. Franje Asiškog, a tjedni nedjeljama!

Naš Franjevački samostan u Cerniku i Općina Cernik, udruženim snagama, pripremamo i zajedničku proslavu ovih velikih jubileja PET STOLJEĆA TRGOVIŠTA CERNIK I PET STOLJEĆA FRANJEVACA U CERNIKU. Bit će to, najvjerojatnije, 4. listopada ove godine. Pripreme za obilježavanje ovog vrijednog i rijetkog jubileja su upravo u tijeku. Pater Ante Perković, bivši gvardijan franjevačkog samostana u Cerniku, izgradio je, tim povodom već 2011. godine, Kalvariju Isusov Križni put na franjevačkim livadama ponad samostana.

U tijeku je i izgradnja modernog parkirališta za automobile i autobuse u sklopu župne crkve i samostana. Parkiralište je uvjet za moderni turizam. Njegovu izgradnju doniraju Županija Brodsko-Posavska, općina Cernik, obližnji Kamenolom u Giletincima , naš samostan i župljani naše cerničke župe. I Vi se, poštovani čitatelji, možete uključiti u ovu akciju. Mi Vam već unaprijed zahvaljujemo. Nazovite nas i mi ćemo Vam dati naš samostanski žiro račun na kojeg možete uplatiti Vaš dar.

Također je u tijeku i obnova istočnog krila samostana. U tom dijelu bit će smještena GALERIJA SLIKA OBITELJI DR. ANTUNA BAUERA. Gospodin dr. Antun Bauer i njegova supruga Antonija darovali su još 1995. godine 71 umjetničko djelo koje će ovih dana biti prezentirani široj javnosti. Još 1995. godine, dakle prije 25 godina, naš je samostan izložio ta umjetnička djela i djela drugih autora u obnovljenim podrumskim prostorijama uz svesrdnu pomoć MINISTARSTVA TURIZMA I KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE. U tim prostorijama sad se nalazi jedinstveni BIBLIJSKO – ARHEOLOŠKI muzej, jedinstven u ovom dijelu Europe . Velebno je to djelo domaćeg sina franjevca prof dr. Tomislava Vuka, profesora na Teološkom fakultetu u Jeruzalemu. U zapadnom krilu našeg samostana već je smještena vrijedna donacija umjetničkih slika dar obitelji Malešević iz Zagreba. Ona je registrirana kao ZOM – ZAKLADA OBITELJI MALEŠEVIĆ.

I nije to sve! U dogledno vrijeme izgradit ćemo i MUZEJ FRANJEVAČKIH
MUČENIKA U POTKROVLJU NAŠEG SAMOSTANA. U njega ćemo pohraniti još oko 500 umjetničkih djela koja posjeduje naš samostan i koja želimo pokazati široj znatiželjnoj javnosti.

MI VAM NUDIMO SMJEŠTAJ I HRANU

U zapadnom dijelu samostana, to je onaj u kojem se nalazi smještena ZAKLADA OBITELJI MALEŠEVIĆ IZ ZAGREBA, (skraćeno ZOM – ZAGREB) smjestili smo oko 120 slika obitelji Malešević. Nju smo naslovili „DEVET ANĐEOSKIH KOROVA“.

Zašto smo naslovili ovo naše poduže predstavljanje čitalačkoj publici i zainteresiranima : „TAMO GDJE SE NEBO I ZEMLJA LJUBE !“ Tu će te priču pročitati na kraju.

U GOSTINJCU „DEVET ANĐEOSKIH KOROVA„ smještena je kapelicu za
privatnu i zajedničku molitvu, sanitarni čvor i sedam apartmana po dva kreveta. U tom dijelu nalazi se i jedna jednokrevetna soba. Tu je i loža s koje možete udobno pratiti svetu misu u župnoj crkvi.

U istočnom krilu našeg samostana, tamo gdje će biti smještena ZAKLADA OBITELJI BAUER IZ VUKOVARA, nalazi se još pet soba s jednim krevetom. Taj smo stambeni dio samostana nazvali GOSTINJAC „CERNIČKIH FRANJEVAČKIH MUČENIKA.“ Cernik je tijekom povijesti imao četvoricu mučenika ubijenih „IN ODIUM FIDEI„ – ubijenih iz vjerske mržnje. Tamošnje sobe nosit će imena te četvorice cerničkih franjevačkih mučenika: dvojica su iz turskih vremena : oo.Jerko Tomičević i Šimun
Dorić. Dvojicu su ubili komunisti: oo. Eugena Kukinu i Petronija Pajtlera. Peta soba će nositi ime oca Julija Jančule, čuvenog cerničkog povjesničara.

A ZAŠTO SMO NASLOVILI OVU REPORTAŽU : „TAMO GDJE SE NEBO I
ZEMLJA LJUBE?“

Prema jednoj pobožnoj legendi dvojica redovnika čitala su u nekom stoljetnom kalendaru da postoji mjesto gdje se nebo i zemlja ljube. Jednog dana odlučili su potražiti to mjesto. I nisu odustali dok ga nisu pronašli. Mi u Cerniku navodimo vodu na svoj mlin pa kažemo da su ga našli upravo u Cerniku na obroncima Psunja!

Dođite i uvjerite se !

ZA VIŠE INFORMACIJA STOJI VAM NA RASPOLAGANJU :
Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan i voditelj „Duhovnog centra“ d.o.o., CERNIK