U vrijeme najžešćih granatiranja Cernika i okolice u Domovinskom i obrambenom ratu 1991. godine Stožer za obranu Zapadne Slavonije donio je odluku da se izmjesti iz naše franjevačke crkve i samostana najvrjednije kulturno blago.

Tadašnji župnik i gvardijan fra Vjenceslav Janjić nevoljko je to učinio, ali se naredbu moralo poslušati. Tako se u veliki kamion, kojeg je osiguralo Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod sa sjedištem u Zagrebu, utrpalo sve što smo smatrali vrijednim kulturnim blagom. Većina tog kulturnog blaga vraćena je nakon Provincijske izložbe u Klovićevim dvorima u Zagrebu prigodom 100 obljetnice Hrvatske franjevačke provincije 2000. godine.

Prema reversu iz 1991. godine, kojeg je potpisao gore navedeni župnik i gvardijan, nedostajala je jedna figura i to sv. Elizabete Ugarske.
Radi se o kipu iz Radionice Franz-a Antona Straub iz Zagreba veličine 148x58x39. Tom se kipu izgubio svaki trag. On je inače krasio oltar sv. Leonarda iz istoimene crkve koja se nalazi nedaleko samog mjesta.

Jedan od gvardijana ovog samostana pater Ante Perković pomno je tragao i raspitivao se gdje je završio ovaj vrijedni kip. Na vlastito čuđenje pronašao ga je u Restauratorskom odjelu u Osijeku, Fakultetska 4. sasvim slučajno. Pater Ante Perković je gvardijan Franjevačkog samostana u osječkoj Tvrđi gdje se nalazi i Restauratorski odjel. Uspostavljena je čvršća komunikacija sa sadašnjim, zapravo starim, gvardijanom cerničkog Franjevačkog
samostanu fra Vjenceslavom Janjićem. On je u osobnom automobilu u utorak, 9. lipnja, iz Osijeka dovezao spomenuti kip i on je sada zauzeo mjesto kojeg je imao i prije Domovinskog rata.