Draga braćo i sestre, dragi čitatelji naših župskih stranica!

Pred nama je najradosnije, a po mnogima, i najljepše razdoblje crkvene godine. Vrijeme Adventa ili Došašća. S nedjeljom Krista kralja svega stvorenja završava crkvena godina. Advent ili Došašće je njezin novi početak. Nekoć je Došašće trajalo šest tjedana. Crkveno učiteljstvo došlo je, temeljem višestoljetnog iskustva do spoznaje, da ljudi nisu u psihičkoj mogućnosti izdržati šest tjedana iščekivanja pa su to razdoblje ograničili na četiri tjedna. Svake godine, uvijek iznova, očekujemo dolazak Krista kralja Svevladara. On je već došao, na Božić slavimo njegov prvi dolazak, ali će ponovno doći na kraju svijeta i čovječanstva kao PANTOKRATOR –
SVEVLADAR SUDITI SVIJETU. Za taj njegov drugi dolazak se pripremamo.

Simbol Došašća je ADVENTSKI VIJENAC koji je okrugao. Oblik savršenstva. On je zelen – uvijek mlad. Na njemu su četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje Došašća. Svijeće bi trebale biti, po mogućnosti, ljubičaste boje. To je boja nade. Boja iščekivanja.

Ove godine uvodimo novu praksu pa ćemo Adventske vijence blagosloviti u subotu nakon večernje svete mise. Druga novost jedan Adventski vijenac stajat će ispred crkve, dok će drugi biti u crkvi. Svake nedjelje Došašća druga osoba imat će čast zapaliti jednu od četiriju svijeća.

Barbarina grančica u Cerniku nije nepoznata. Radi se o suhoj grani bez lišća i plodova. Našim dolaskom na zornice ona će s vremenom promijeniti oblik i postat će zelena i na njoj će biti plodova: krušaka, jabuka, mandarina itd. Djeca i stariji koji dolaze na zornice nacrtat će kod svojih kuća zelene listove i na njima, na poleđini, napisati svoje ime i prezime. Na sam Badnjak izvući ćemo pet sretnih dobitnika koji će dobiti prigodne darove.

Barbarina grana i u kući. Na blagdan svete Barbare, 4. prosinca, treba otići u voćnjak i odsjeći par grančica od voćaka koje su zasađene u našem voćnjaku. Stavit ćemo ih u vazu i nju ćemo staviti na prozor da ima dovoljno svjetlosti i topline. Povremeno mijenjati vodu i pomno promatrati hoće li koja od tih grana propupati, a možda i procvjetati.

Sve ovo pospješuje naše iščekivanje!

NEKA VAM JE SRETNO I BLAGOSLOVLJENO VRIJEME IŠČEKIVANJA
PONOVNOG KRISTOVA DOLASKA!

Vaš župnik, fra Vjenceslav Janjić