CERNIK

Poštovani posjetitelji !

Nakon što su minuli vrući ljetni dani odlučili smo da vam se , po ne znam koji put, ponovno predstavimo. Na ovaj korak potaknula nas je latinska mudrost koja veli da je ponavljanje majka učenja.“ Repetitio est mater studiorum!“

Kao uvod posudili smo jednu staru legendu koja govori o mjestu gdje se nebo i zemlja dodiruju, neki su tu legendu naslovili kao mjesto “Gdje se nebo i zemlja ljube!“ Vi prihvatite prijevod koji vam se više sviđa! Prema kršćanskom tumačenju nebo nije mjesto ,nebo je stanje i to stanje blaženstva i sreće. Eto ovim prilogom mi vam želimo ponuditi jedno takvo stanje blaženstva i sreće još ovdje na zemlji. Stoga se želimo još jednom predstaviti i ponuditi vam naše „ malo misto“ i njegovu okolicu kao dio Edenskog vrta. Mi vam nudimo odmor za duh, dušu i tijelo. Na vama je da se barem djelomično od ponuđenog okoristite.

Legenda govori o dvojica monaha, redovnika pustinjaka, koji su živjeli u nekom starom i trošnom samostanu. U toj legendi bilo je napisano kako na kraju svijeta postoji mjesto gdje se nebo i zemlja ljube i da tamo postoje vrata kroz koja se ulazi u Kraljevstvo nebesko. Obojica donesoše čvrstu odluku da žele pronaći to mjesto i da se neće vratiti u svoj samostan sve dok ga ne pronađu. Prošli su cijeli svijet, uzduž i poprijeko, savladali mnoge prepreke i opasnosti , doživjeli mnoge neugodnosti koje sa sobom nosi jedno takvo avanturističko putovanje i ono što je najvažnije svladali su nebrojeno puta napast u sebi da odustanu od prvotne namjere. I njihov se trud konačno isplatio. Konačno su pronašli vrata kroz koja se navodno ulazi u Kraljevstvo nebesko. Još su samo trebali pokucati i eto ih u Kraljevstvu nebeskom. Kad su pokucali vrata su se širom otvorila i na svoje opće zaprepaštenje ponovno su se našli u svom samostanu!

Poštovani čitatelji, legenda ide dalje ali mi se zaustavismo na ulazu u Kraljevstvo nebesko. Za Cernik se s pravom može reći da je ubavo mjesto smješteno na padinama planine Psunj. Naslonjen je na grad Novu Gradišku. Od Zagreba je udaljen oko sat i pol normalne vožnje automobilom. Vlakom vam treba oko dva sata. Nekoć se govorilo Nova Gradiška kraj Cernika, sad je obrnuto. Zato smo mi ponosni na svoju bogatu prošlost. Dok je priroda još sva odjevena u zelenu odoru, a plavetnilo neba je ljubi negdje na padinama Psunja , s pravom možemo reći da upravo ovdje započinje Raj zemaljski. Ovdje je jednako lijepo ne samo ljeti nego i zimi. Povijesni dokumenti govore o tome kako je mjesto s okolicom staro sedam i pol stoljeća. Ime je dobilo po hrastu cer kojeg ovdje ima u izobilju. Njegov plod zove se žir. ŽIR je također i naziv župskog glasila što u prijevodu znači :“ ŽUPNIKOVA INFORMATIVNA RIJEČ!“ A žir je ušao i u narodnu pjesmu koja veli: „ Kad su naši stari svinje žirovali debele su krmače imali!“ A kao što je poznato od starih debelih krmača pravi se najbolji slavonski kulen. Ako ne vjerujete dođite i kušajte. Stoga nikoga ne treba čuditi da je upravo žir, i to ne jedan nego dva, u grbu općine Cernik. Pored dva žira tu su i dva ključa koji simboliziraju našu katoličku pripadnost. Zaštitnici naše župe su sveti apostoli Petar i Pavao, ključari nebeskih vrata. Naši duhovni pastiri su oci Franjevci koji su u ovom mjestu više od pet stoljeća. Još iz 1520. godine dokumenti govore da se u našem mjesta održavao godišnji sajam i to na blagdan sv. Franje Asiškoga, 4. listopada. To nam daje za pravo da ustvrdimo kako su franjevci bili u ovom mjestu još i ranije. Svaki istinski Cerničanac ponosi se franjevačkim samostanom koji dominira mjestom više od tri stoljeća. Samostan je ušao i u himnu ovog mjesta: „Kad u podne zvona zvone tada od nas svaki zna to su zvona cerničke crkve franjevačkog samostana!“

U našem samostanu vam nudimo: Biblijsko-arheološki muzej jedinstven u svijetu. Možemo ga staviti uz bok onome u Jeruzalemu, u Svetoj zemlji !Na tamošnjem biblijskom fakultetu predavač je, već nekoliko desetaka godina, domaći sin prof. dr. Tomislav Vuk. On je duhovni otac našeg jedinstvenog biblijsko-arheološkog muzeja. U muzeju posjedujemo i minijaturnu Bibliju, prema nekima najmanju na svijetu. Tu je i jedna od prvih tiskanih knjiga iz 1487. godine . Stručnjaci tvrde da je unikat, jedna i jedina u Hrvatskoj! Tu je crkva za svaku dušu. Posvećena je 1777. godine i jedna je od najljepših i najvećih u ovom dijelu Slavonije. Tu je i bogata knjižnica sa sedam i pol tisuća knjiških naslova. Samostan je krcat slikama i drugim predmetima iz prve polovice osamnaestog stoljeća. U našem depou čuvamo oko 200 umjetničkih djela iz zbirke Antuna Bauera, tu su i djela posljednjeg cerničkog grofa Aleksandra Kulmera koji je u svijetu , osobito u Francuskoj , poznatiji kao akademski slikar nego grof. Ne smijemo zaboraviti niti drvoreze domaćeg samoukog kipara Josipa Bićanića. U samostanu imamo desetak dvokrevetnih soba za naše goste. Mi jako dobro surađujemo i s mjesnom zajednicom koja ima opremljenu školu u planini , na obroncima Psunja, u kojoj može prenoćiti jedan pun autobus gostiju. Tu su i nekoliko OPG-ea koji također nude gostima samo najbolje. U samostanu se mogu održavati duhovne vježbe, različiti seminari, obiteljski boravci na određeno vrijeme. Tu je i reprezentativna dvorana sa stotinjak sjedećih mjesta. Nudimo vam domaće specijalitete iz naše samostanske kuhinje.

I još nešto ne smijemo zaboraviti. Na samostanskim livadama možete se okušati kakav ste pastir u doslovnom smislu riječi. Ako dotjerate stado ovaca do križa na vrhu Kalvarije za vas se može reći da ste dobar pastir! Doskora ćemo se pobrinuti i za najmanje dvojicu magaraca koji idu obavezno uz stado. Naši dobročinitelji su nam obećali i jednog ponija. Kažu da izgleda kao šarac Kraljevića Marka.

Sve ovo navedeno i još puno toga što treba vidjeti ponuđeno je suvremenom čovjeku da liječi njegov duh, dušu i tijelo. Kad već govorimo o tjelesnim pomagalima tu su šetnice kroz šume i preko livada, ljeti kupanje u izvorskoj vodi na Strmcu. Kad već spominjemo Strmac tu je i specijalna bolnica za psihijatriju i palijativnu skrb sv. Rafael. Radi se o jedinoj katoličkoj bolnici u nas. Vode je MILOSRDNA BRAĆA- bolnički red kojeg je ustanovio sv. Ivan od Boga.

I na kraju recimo slikovito: Kad se za vas i vašu dušu, duh i tijelo brinu, udruženim snagama ,Manja braća: franjevci i Milosrdna braća : bolnički red sv. Ivana od Boga, uspjeh zdravog duha u zdravom tijelu je zagarantiran!

Kontaktirajte nas: 00385/ 99 22 545 75

Moje je ime: Fra Vjenceslav Janjić, ja sam župnik i gvardijan u Franjevačkom samostanu u Cerniku


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *